شرکت اینتل یکی از تولیدکنندگان پردازنده سیستم های کامپیوتری در دنیاست. این شرکت در نامگذاری پردازنده های خود با توجه به نوع تکنولوژی و همچنین مدل آن بسیار هدفمند عمل کرده که در این مقاله به بررسی اعداد و حروف در نامگذاری پردازنده های این شرکت قدرتمند میپردازیم. پردازنده های اینتل core بیشتر از پردازنده های AMD در لپ تاپ ایسوس استفاده شده است و در حال حاضر لپ تاپ های مخصوص کارهای گرافیکی و بازی هم شامل می شود.
برند پردازنده
اینتل پردازنده های خود را به دسته های مختلف براساس کارآیی و توانایی پردازشی تقسیم کرده است. به عنوان مثال سری intel Pentium و intel Celeron از عملکرد معمولی برخوردار هستند و مخصوص کارهایی مانند وبگردی، پخش موسیقی و فیلم و غیره هستند. در سال 2023 شرکت اینتل نام تجاری این 2 سری را به intel Processor تغییر داد.
پردازنده های سری intel Core از عملکرد سخت افزاری قدرتمندتری نسبت به سری intel Celeron و intel Pentium برخوردار هستند، همچنین قابلیت های بیشتری را نسبت به سری بالا ارائه میکنند. بازار هدف تولید سری intel Core براساس نیاز کاربران و همچنین میزان بودجه آنان برای خرید پردازنده با مدل های متنوع ایجاد شد.
سری پردازنده intel Xeon قدرتمندترین سری شرکت اینتل است که مخصوص سرورها، WorkStationها و همچنین پردازش های High Level تولید گردیده است.
سری پردازنده
شرکت اینتل در تولید سری پردازنده intel Core با توجه به نیاز و میزان بودجه کاربران و مشتریان، سری های i3 ، i5 ، i7 ، i9 و غیره را به آنان معرفی کرده که در قسمت زیر به بررسی عملکرد هر یک از این پردازنده ها میپردازیم.
سری Core i3
این سری از قدرت پردازش نسبتا کمی برخوردار بوده و پردازنده اقتصادی است. سری Core i3 از نسل 10 به بعد از فناوری Hyperthreading پشتیبانی میکند که با استفاده از این فناوری، پردازنده میتواند هسته های مجازی تولید کند و مقداری از بار پردازشی را به هسته های مجازی بسپارد.
سری Core i5
این سری نسبت به پردازنده های Core i3 قدرت پردازش بیشتری دارند و به نسبت دارای قیمت بالاتری نیز هستند و برای افرادی که میخواهند بازی های روز و وبگردی و انجام کارهای روزمره بپردازند مناسب است.
سری Core i7
سری i7 قدرت پردازشی بسیار بالایی نسبت به i5 داشته و از هسته های فیزیکی بیشتری نیز پشتیبانی میکند. مثلا نسل 13 این پردازنده مدل Core i7 13700K از 16 هسته فیزیکی و 24 رشته پشتیبانی میکند که عملکرد و سرعت بسیار بالایی را ارائه میدهد. اجرای بازی های سنگین، نرم افزار هایی با توان پردازشی بالا و MultiTasking از دیگر مزایای این سری قدرتمند است.
سری Core i9
این سری از قدرتمند ترین سری تولید شده در پردازنده های سری عددی intel Core است و بالاترین پردازش مخصوص این سری ست. قدرت رندر بالا در پردازش ها و استفاده آن در سمت سرور از دیگر قابلیت های این پردازنده است. به عنوان مثال پردازنده اینتل مدل Core i9 13900 از 24 هسته و 32 رشته با توان پردازشی 5.60 گیگاهرتز در حالت TurboBoost که یکی از قدرتمندترین مدل های سری intel Core است توان اجرای انواع نرم افزارها، ابر نرمافزار ها و MultiTasking های بسیار سنگین را داراست.
نسل پردازنده
با تغییر و به روز شدن نسل پردازندهها، تکنولوژی، معماری و سرعت پردازش آن ها نیز افزایش میابد. اینتل هر یک از نسل های پردازنده خود را با نام مخصوصی تعریف کرده است. در اولین تصویر مقاله شما نام و مدل یک پردازنده اینتل را مشاهده میکنید، در این نام شما قسمت 13700K را مشاهده میکنید که عدد 13 در ابتدای آن نشانگر نسل پردازنده در آن است.
در نسل پردازنده ها، هر چه به جلو میرویم سرعت پردازش، تعداد هسته و رشته پردازنده، سرعت و حجم حافظه Cache در پردازنده افزایش پیدا کرده و تکنلوژی های جدیدتری به آن افزوده میشود.
شناسه پردازنده
عدد شناسه در سری پردازنده نشانگر قدرت و سری پردازنده است. به عنوان مثال شناسه 100 مخصوص سری Core i3 ثبت گردیده و یا شناسه 700 مخصوص سری Core i7 که رقم یکان و دهگان آن نیز متغیر بوده و بسته به مدل و قدرت پردازشی آن متغیر است.
عملکرد پردازنده
در انتها میرسیم به قسمت انتهای پردازنده یعنی حرف آن که اینتل برای مشخص کردن نوع عملکرد آن و اختصاص به دستهبندی خاصی آن را تعیین کرده است. به عنوان مثال حرف K در انتهای پردازنده نشانه بازدهی و Performance بالا در پردازنده بوده و حرف U از مصرف بهینهتر و کارآیی پایینتری برخوردار است. همچنین حرف F نیز دارای مخصوص پردازنده های بدون پردازنده گرافیکی مجتمع است.