مقایسه ویندوز 10 و 11 یکی از پر حاشیه ترین و جذاب ترین مقایسه های موجود در دنیای تکنولوژی بوده و با ارائه آخرین بروزرسانی بزرگ ویندوز 11، این بحث بسیار داغ تر شده است. این دو سیستم عامل محبوب مایکروسافت هر کدام ویژگیها و قابلیتهای خاص خود را دارند. برای شروع، بیایید نگاهی به طراحی و رابط کاربری این دو سیستم عامل بیندازیم.
ویندوز 10 یک طراحی ساده و کاربر پسند دارد که بر پایه تایلهای زنده (live tiles) ساخته شده است. این کاشی ها به شما اطلاعات مفیدی از برنامههای مختلف مانند ایمیل، آب و هوا، خبرها و غیره را نشان می دهند. شما میتوانید کاشی های زنده را به دلخواه خود سفارشی کرده و اندازه، رنگ و مکان آنها را تغییر دهید. همچنین شما میتوانید از منوی استارت برای دسترسی سریع به برنامههای مورد علاقه، تنظیمات، فایلها و پوشههای بهره ببرید. این منو پس از اعتراض کاربران به ویندوز 8 و 8.1 توسط مایکروسافت با ادغام المان های ویندوز 8 و 7، طراحی و تولید شد تا کاربران حس خوبی از آن دریافت نمایند.
ویندوز 11 یک طراحی جدید و مدرن دارد که بر پایه گرافیکهای سه بعدی، افکتهای شفافیت و گوشههای گرد ساخته شده است. این طراحی به سیستم عامل یک حس تازگی و زیبایی هدیه کرده است. تایلهای زنده در ویندوز 11 حذف شده اند و به جای آن شما می توانید از ویجتها (widgets) استفاده کنید که به شما اطلاعات بروز و جذابی از برنامههای مختلف نشان می دهند. شما می توانید ویجتها را با کشیدن و رها کردن در صفحه نمایش قرار داده و اندازه و محتوای آنها را تغییر دهید. همچنین شما میتوانید از منوی استارت که در قسمت وسط صفحه نمایش قرار دارد، بهره برده و دسترسی سریع به برنامه های پین شده، فایلهای اخیر، تقویم، تسکبار و تنظیمات را کسب کنید.
پس از طراحی، بحث دیگر در مورد مقایسه ویندوز 10 و 11 عملکرد و سرعت است. با توجه به اظهارات مایکروسافت، ویندوز 11 سرعت بیشتری از ویندوز 10 داشته و می تواند تجربه روان تر و بهتری را به کاربران ارائه کند که در ادامه به شکل مفصل به این ادعا خواهیم پرداخت.
6 تفاوت بین ویندوز 11 و ویندوز 10
ویندوز ۱۱ نسخه جدیدتر و پیشرفتهتری از سیستم عامل محبوب مایکروسافت است که در سال ۱۴۰۰ عرضه شده است. این سیستم عامل به عنوان جدیدترین و به روز ترین نسخه این سیستم عامل و جایگزین ویندوز 10 عرضه شده است. ویندوز ۱۱ چندین تفاوت مهم با ویندوز ۱۰ داشته و دارای تغییرات زیادی در ظاهر، عملکرد و امنیت نسبت به ویندوز 10 است. با توجه به این موضوع، کاربران بسیاری به دنبال دریافت اطلاعات در مورد تفاوت بین ویندوز 11 و ویندوز 10 بوده و به همین دلیل، سعی کرده ایم که با نگارش 6 مورد مهم از این تفاوت ها، به بررسی این موارد پرداخته تا کاربران در بحث مقایسه این دو سیستم عامل، به راحتی اطلاعات مورد نیاز خود را کسب کنند. بنابراین در ادامه این بخش به بررسی 6 تفاوت بین ویندوز 11 و ویندوز 10 می پردازیم، پس با ما همراه شوید.
تفاوت طراحی و رابط کاربری ویندوز 11 و ویندوز 10
یکی از مهمترین تغییراتی که ویندوز 11 نسبت به ویندوز 10 دارد، تفاوت طراحی و رابط کاربری است. ویندوز 11 یک طراحی جدید و مدرن تر را به کاربران ارائه می دهد که باعث می شود کار با سیستم عامل راحت تر و لذت بخش تر شود. برخی از ویژگی های طراحی و رابط کاربری ویندوز 11 عبارتند از:
– نمادهای برنامهها در نوار وظیفه به مرکز صفحه منتقل شدهاند که باعث میشود دسترسی به آنها سریعتر و آسانتر باشد.
– منوی شروع جدید دارای یک ظاهر ساده و شفاف است که نمایشگر اطلاعات مورد نظر کاربر را بهبود میبخشد.
– پنجرههای برنامهها دارای گوشههای گرد شدهاند که باعث میشود طراحی زیباتر و هماهنگتر باشد.
– ویندوز 11 دارای یک مرکز اعلان جدید است که اعلانها و تقویم را در یک جا نمایش میدهد و به کاربر اجازه میدهد با استفاده از قابلیت Quick Settings تنظیمات مورد نظر خود را انجام دهد.
این فقط بخشی از تفاوت طراحی و رابط کاربری ویندوز 11 و ویندوز 10 است که نشان میدهد چگونه مایکروسافت سعی در ارتقای تجربه کاربری به سطح بالاتر را دارد.
پشتیبانی از برنامههای اندروید و آمازون اپ استور در ویندوز 11
ویندوز ۱۱ قابلیت اجرای برنامههای اندروید را بدون نیاز به شبیهساز فراهم می کند و با این ویژگی جدید و هیجانانگیز، میتوانید برنامههای اندروید را روی کامپیوتر خود نصب و اجرا کنید. این موضوع به معنای دسترسی به هزاران برنامه محبوب و مفید بوده که تا امروز تنها روی گوشیهای هوشمند در دسترس بوده و برای اجرای آنها روی پی سی یا لپ تاپ، نیازمند اجرای شبیه سازی اندروید بوده اید.
شما میتوانید از طریق آمازون اپ استور به برنامههای اندروید دسترسی پیدا کرده و آنها را با استفاده از صفحه لمسی، ماوس، صفحه کلید یا قلم خود کنترل کنید. ویندوز 11 به شما امکان میدهد که برنامههای اندروید را در حالت تمام صفحه یا پنجرهای باز کنید و با برنامههای دیگر ویندوزی خود هماهنگ کنید.
بهبود پشتیبانی از دسکتاپ های مجازی
ویندوز ۱۱ امکان ساخت و مدیریت دسکتاپهای مجازی را به راحتی بیشتری به کاربران میدهد. کاربران میتوانند با استفاده از نوار وظایف، بین دسکتاپهای مختلف جابجا شوند و هر دسکتاپ را با تنظیمات و پسزمینه خود شخصیسازی کنند.
حالت Snap Layout در ویندوز 11
ویندوز 11 دارای حالت Snap جدید است که به کاربران امکان تقسیم صفحه به چند بخش برای نمایش پنجرههای مختلف را میدهد. برای فعال کردن این حالت، کافی است پنجره مورد نظر را به گوشهای از صفحه بکشید و سپس از الگوهای پیشنهاد شده برای تقسیم صفحه انتخاب کنید. همچنین میتوانید از حالت Snap Group برای ذخیره چند برنامه در کنار یکدیگر استفاده نموده و در تسکبار با انتخاب آن، همه برنامه ها را در کنار یکدیگر بیابید.
بخش ابزارک بهبود یافته در ویندوز 11
ویندوز ۱۱ دارای ابزارکهای جدید و قابل تنظیم است که به کاربران امکان دسترسی سریع به اطلاعات مورد نظر را میدهند. ابزارکها در قسمت راست صفحه قرار دارند و میتوانند نمایش دهنده ساعت، آب و هوا، خبر، تقویم و … است. همچنین محل قرار گیری آن به سمت راست تسک بار رفته و همانند ویندوز 10 نمایشگر وضعیت آب و هوا در آن قرار دارد. همچنین ویجت های شخص ثالث مثل پیامرسان فیسبوک و اسپاتیفای نیز برای این بخش در نظر گرفته شده است.
ارتقای پشتیبانی از صفحه نمایش لمسی، صدا و قلم در ویندوز 11
ویندوز 11 دارای پشتیبانی بهتر از صفحه نمایش لمسی، صدا و قلم است. این سیستم عامل قابلیت حالت تبلت را فعال می کند که باعث بهبود پنجره ها، منو ها، نوار ابزار و دکمهها برای استفاده لمسی می شود. همچنین قابلیت شبکه عصبی صوت (Voice Neural Network) را دارد که باعث می شود تشخیص صداها و مکالمات بهتر شده و قابلیت زیرنویس در سراسر سیستم قابل استفاده شود.
تفاوت سرعت ویندوز 10 و ویندوز 11
ویندوز 11 نسخه جدید سیستم عامل مایکروسافت بوده که ادعا می کند سریع تر، امن تر و زیباتر از ویندوز 10 است. اما آیا این ادعاها درست هستند؟ آیا ویندوز 11 واقعا سرعت بیشتری نسبت به ویندوز 10 دارد؟ در این قسمت از مقاله، قصد داریم به بررسی تفاوت های سرعتی بین این دو سیستم عامل بپردازیم.
برای مقایسه سرعت ویندوز 10 و ویندوز 11، می توانیم از چندین معیار استفاده کنیم، مانند زمان بوت شدن، زمان باز شدن برنامه ها، عملکرد بازی ها، مصرف منابع سخت افزاری و غیره. البته باید توجه داشت که سرعت سیستم عامل به عوامل دیگری هم بستگی دارد، مانند نوع پردازنده، حافظه رم، حافظه داخلی، کارت گرافیک و غیره. بنابراین نمی توان به صورت قطعی گفت که کدام سیستم عامل در همه شرایط سریع تر است.
با این حال، براساس تست های مختلفی که توسط کاربران و منابع معتبر انجام شده می توان به نتایج زیر رسید:
– زمان بوت شدن: ویندوز 11 در مقایسه با ویندوز 10 زمان کمتری برای راه اندازی سیستم نیاز دارد. این به خاطر استفاده از فناوری Direct Storage است که باعث می شود فایل های سیستم عامل به صورت موازی بارگذاری شوند. البته این فناوری فقط بر روی حافظه های SSD قابل استفاده بوده و در صورت استفاده از HDD، زمان بوت شدن در دو ویندوز 10 و 11 یکسان و بدون تغییر است.
– زمان باز شدن برنامه ها: ویندوز 11 نسبت به ویندوز 10 سرعت باز شدن برنامه های اصلی مانند فایل اکسپلورر، تنظیمات، محاسبات، تقویم و … را بهبود داده است. اما در مورد برنامه های سنگین تر مانند فتوشاپ، پریمیر، کروم و …، تفاوت قابل توجه ای را نمی توان یافت که این موضوع به دلیل سخت افزار محور بودن این برنامه ها می توان عنوان کرد.
– مصرف منابع سخت افزاری :براساس آزمایشهایی که توسط برخی از منابع معتبر انجام شده است، ویندوز 11 در مقایسه با ویندوز 10، تفاوت چندانی در مصرف منابع سخت افزاری ندارد. در واقع، در برخی موارد، ویندوز 11 حتی کمتر از ویندوز 10 منابع را مصرف میکند. برای مثال، در آزمایشهای انجام شده با استفاده از نرمافزار PassMark PerformanceTest، ویندوز 11 نسبت به ویندوز 10، عملکرد بهتری در بخشهای CPU، RAM، Disk و 2D Graphics داشته است. فقط در بخش 3D Graphics، ویندوز 10 کمی بالاتر از ویندوز 11 قرار گرفته است.
به شکل کلی می توان گفت، مایکروسافت سعی کرده تجربه خوب و سرعت بالای ویندوز 10 را در ویندوز 11 حفظ و حتی ارتقا بخشد و در این مسیر نیز موفقیت آمیز عمل کرده است.
مشکلات و باگ ویندوز 10
ویندوز 10 یکی از محبوبترین سیستمعاملهای کاربران است که با قابلیتها و امکانات زیادی همراه است. اما این سیستم عامل هم مانند هر نرمافزار دیگری، ممکن است با مشکلات و باگهای مختلفی روبرو شود که عملکرد آن را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله به برخی از رایجترین مشکلات و باگ ویندوز 10 و راهحلهای ساده برای رفع آنها خواهیم پرداخت.
– سرعت پایین عملکرد ویندوز 10: اگر پس از نصب یک آپدیت جدید، سرعت سیستم شما کاهش پیدا کرده، ممکن است به دلیل فایلهای خراب یا آسیب دیده، ناسازگاری نرمافزارها یا مصرف زیاد منابع توسط برنامههای پس زمینه باشد. برای رفع این مشکل، میتوانید آپدیت های نصب شده را حذف کرده، فایلهای سیستم را تعمیر، نرمافزارهای ناسازگار را بروزرسانی یا حذف و برنامه های پس زمینه را مدیریت کنید.
– مشکلات باتری در لپتاپها و تبلتهای ویندوز 10: اگر پس از بروزرسانی به ویندوز 10، عمر باتری دستگاه شما کوتاه شده، می توانید علت آن را در تنظیمات نامناسب، درایورهای قدیمی، یا آپدیتهای نامطلوب پیدا کنید. برای رفع این مشکل، می توانید تنظیمات مصرف انرژی را بهینه سازی کرده، درایورهای سختافزار را بروزرسانی کنید، و نهایتا حتما زمان بندی دانلود و نصب به روز رسانی های جدید را خودتان برای ویندوز تعیین کنید.
– مشکلات باز شدن فایلها با برنامه پیشفرض: اگر فایلهای خود را با برنامه پیشفرض تعیین شده باز نمیکنید و همچنان با برنامه پیشفرض ویندوز باز میشوند، ممکن است بخاطر تغییرات در تنظیمات ویندوز 10 باشد. برای رفع این مشکل، می توانید با تغییر برنامه های پیش فرض یا به روز رسانی آن ها، این مشکلات را کم کنید.
مشکلات و باگ ویندوز 11
ویندوز 11 نسخه جدید سیستم عامل مایکروسافت بوده که دو سال از انتشار اولین نسخه آن می گذرد و این سیستم عامل با طراحی جدید، قابلیتهای اضافه شده و بهبود عملکرد، تلاش کرده تا تجربه کاربری بهتری را ارائه دهد. اما مانند هر سیستم عامل جدیدی، ویندوز 11 هم با مشکلات و باگهای مختلفی روبرو است که ممکن است برای کاربران آزاردهنده باشد.
بعضی از مشکلات ویندوز 11 مربوط به فرآیند نصب و ارتقا هستند که ممکن است با خطاهایی همچون 0x80070070، 0x80070002، 0xC1900101 و غیره همراه باشند. برای رفع این خطاها، باید از داشتن فضای کافی بر روی حافظه، پشتیبانی دستگاه از TPM 2.0، غیرفعال کردن آنتیویروس و بروزرسانی درایورها اطمینان حاصل کنید.
بعضی دیگر از مشکلات ویندوز 11 مربوط به عملکرد سختافزار و نرمافزار هستند که ممکن است باعث کاهش سرعت SSD، کار نکردن مرورگر کروم، قفل شدن نوار جستجو، صفحه سیاه، مشکلات شبکه و غیره شوند. برای رفع این مشکلات، باید از داشتن پچهای بروز، ریستارت کردن سرویسها، پاک کردن فایلهای موقت، تغییر تنظیمات DNS و غیره استفاده کنید.
برخلاف تصور بسیاری از کاربران، ویندوز 11 کماکان در حال تکامل بوده و نسخه های منتشر شده در راستای رفع عیب های قبلی و بهبود عملکرد این سیستم عامل است. بنابراین، انتظار داشتن یک سیستم عامل بدون هیچگونه مشکل و باگ از ویندوز که روی میلیاردها دستگاه و میلیون ها پیکربندی مختلف نصب می شود، غیر منطقی است. با این حال، با استفاده از راه حل های فوق، می توانید بسیاری از مشکلات ویندوز 11 را رفع کنید یا به حداقل برسانید.