- اپلیکیشن (Application): برنامهای کامپیوتری است که برای انجام کاری معین طراحی شده است مثل پردازنده کلمات، برنامه بانک اطلاعاتی یا اسپردشیت.
- اترنت (Ethernet): روش بسیار رایج شبکهسازی کامپیوترها در یک لن (LAN). اترنت حدود 10000000 بیت بر ثانیه را انتقال میدهد و تقریباً برای همه کامپیوترها میتوان از آن استفاده کرد.
- اچ.اس.سی.اس.دی (HSCSD): داده سوییچ شده مداری با سرعت بالا. نسخه سریعتر جی.اس.ام است. پخش زنده ویدئو و صدا و انتقال سریعتر دادهها به/از وب را برای دستگاههای کامپیوتری بیسیم و تلفنهای همراه ممکن میسازد.
- اسلات کنسینگتون (Kensington slot): یک متصلکننده جهانی برای قفل امنیتی فیزیکی که به نام شرکت مخترع آن نامگذاری شده است. تقریباً همه قفلهای امنیتی نوتبوک فارغ از برندشان مناسب اسلات مدل کنسینگتون هستند.
- اس.آی.ام.ام (Single In-line Memory Module – SIMM): مدول حافظه تک ردیفی، یک بورد مدار است که روی آن تراشههای حافظه رام لحیم شده است.
- اس.اس.دی (SSD): درایو حالت جامد. درایو اس.اس.دی برای ذخیره دادهها از حافظه حالتجامد استفاده میکند به جای اینکه دیسک چرخان داشته باشد. بنابراین، سریعتر از دیسک درایوهای معمولی است.
- اسلات کارت پیسی (PC Card slot): فضایی در نوتبوک که میتوانید در آن اکسسوریهایی به اندازه کارت اعتباری مثل مودم، آداپتور شبکه، آداپتور بیسیم شبکه، کارت امنیتی، کارت حافظه و نقاط اتصال برای برخی دیسک درایوهای خارجی قرار دهید. به دلیل اینکه نوتبوکها امکانات بیشتری در خود دارند (مودم، شبکه، شبکه بیسیم)، تعداد اسلاتهای کارت PC در آنها از دو به یک عدد تغییر یافته است.
- اشعه مادون قرمز (Infrared): مجموعهای از طول موجها در طیف الکترومغناطیسی. اشعه مستقیم مادون قرمز تا زمانی که خط دید مستقیم بدون شکستگی وجود داشته باشد، میتواند دادهها را بین دستگاهها منتقل کند.
- ایردا (Infrared Data Association – IrDA): انجمن دادههای مادون قرمز، سازمانی است که استانداردهای معاملات دادههای مادون قرمز را تدوین میکند.
- ایکس (X): واحد اندازهگیری سرعت سی.دی درایو. هر دو ایکس به معنای س153600 بایت از داده بر ثانیه است.
- ایکس.جی.ای (Extended Graphics Array – XGA ): کارت گرافیکی گسترده، رایجترین رزولوشن برای نوتبوکها و دسکتاپهاست: 1024 پیکسل (نقطه در اینچ) افقی در 768 پیکسل عمودی. رزولوشنهای دیگر عبارتاند از: اس.ایکس.جی.ای (کارت گرافیکی بسیار گسترده) (1280 در 1024) که بیشتر برای دسکتاپها استفاده میشود تا نوتبوکها، اس.ایکس.جی.ای پلاس (1400 در 1050) و یو.ایکس.جی.ای (کارت گرافیکی الترا گسترده) (1600 در 1200). هرچه رزولوشن بیشتر باشد، گرافیک جذابتر و متن کوچکتر است.
- آی.دی.ای (Integrated Drive Electronics – IDE): دستگاه کنترل درایو الکترونیکی یکپارچه که استانداردی برای رابطهای هارد درایو هستند. آی.دی.ای با اس.سی.اس.آی و ای.اس.دی.آی متفاوت است چون کنترلگرهای آن روی هر درایو وجود دارد یعنی میتوان درایو را مستقیماً به مادربرد متصل کرد.
- آی تریپل ای 802.11 (IEEE 802.11): مؤسسه مهندسان برق و الکترونیک، گروهی هستند که مجموعهای از مشخصات را برای WLANها تدوین کردهاند. آنها در سال 1997، استاندارد 802.11 را برای شبکههای اترنت بیسیم معرفی کردند. گاهی مشخصات جدیدی به این استاندارد اضافه میشود.
- آی.آر.کیو (Interrupt Request Lines – IRQ): خطوط درخواست تعلیق، سیمهایی هستند که پردازنده را به دستگاههای سختافزاری متصل میکند. آی.آر.کیوها به قطعات سختافزاری اجازه میدهند تا سهم خود را از پردازنده درخواست کنند. هر خط در حافظه کامپیوتر، آدرس مختص خود را دارد.
- آی.اس.دی.ان (Integrated Services Digital Network – ISDN): شبکه دیجیتال خدمات یکپارچه نوعی خط تلفن است که در آن اطلاعات بهصورت دیجیتال منتقل میشود و ارتباطات و مکالمات سریعتر و قابل اطمینانتر هستند. آنالوگ روی آی.اس.دی.ان، ارسال و دریافت فکس یا داده را از خط آی.اس.دی.ان به دستگاههای متصل به خطوط تلفن آنالوگ معمولی ممکن میکند.
- آی.اس.پی (Internet Service Provider – ISP): ارائهدهنده خدمات اینترنتی. کاربران اینترنت از طریق یک ارائهدهنده خدمات مثل شاتل به اینترنت دسترسی پیدا میکنند.
- ال.سی.دی (Liquid Crystal Display – LCD): نمایشگر کریستال مایع، نوعی تکنولوژی است که در ساخت نمایشگرهای لپتاپ به کار میرود و دارای مایع مخصوصی است که حاوی کریستالهای میلهای شکل است که بر نوری که از آنها میتابد تأثیر میگذارد.
- باتریهای هوشمند (Smart Batteries): اکثر نوتبوکهای جدید دارای باتریهای «هوشمند» با ریزپردازنده داخلی هستند. این مدارهای ویژه اطلاعات ارزشمندی درباره شارژ دستگاه را در اختیار نوتبوک قرار میدهند. با وجود این نوع باتریها میتوان آیکون باتری سنج را مشاهده کرد و ایمنی بیشتری ایجاد میکنند.
- باد (Baud): تعداد عناصر سیگنال دهندهای است که در هر ثانیه اتفاق میافتد. این اصطلاح از نام جی.ام.ای. بادوت، مخترع کد تلگراف بادوت گرفته شده است. در سرعتهای پایین فقط یک بیت از اطلاعات (عنصر سیگنال دهنده) در هر تغییر الکتریکی رمزگذاری میشود. بنابراین، باد نشاندهنده تعداد بیتهایی است که در هر ثانیه منتقل میشود. مثلاً 300 باد (bps 300) یعنی در هر ثانیه 300 بیت منتقل میشود. فرض کنید در مخابره ناهمگام که به 10 بیت در هر کاراکتر نیاز دارد به معنای 30 کاراکتر در هر ثانیه (cps) است. برای سرعتهای پایین (زیر 1200 باد) میتوانید باد را بر 10 تقسیم کنید تا بفهمید در هر ثانیه چند کاراکتر ارسال میشود. در سرعتهای بالاتر امکان رمزگذاری بیش از یک بیت در هر تغییر الکتریکی وجود دارد. 4800 باد امکان ارسال 9600 بیت را در هر ثانیه میسر میکند. بنابراین در سرعتهای بالای انتقال داده، معمولاً سرعت انتقال داده با بیت بر ثانیه (bps) بیان میشود نه باد. مثلاً یک مودم bps 9600 فقط 2400 باد عملکرد دارد.
- بایت (Byte): یک بیت مثل دکمه روشن/خاموش است و کوچکترین واحد اطلاعاتی است که کامپیوتر ذخیره میکند. یک بایت از 8 بیت تشکیل شده و نماینده یک حرف است. یک کیلوبایت، 1024 بایت است: چند پاراگراف. یک کتاب کوتاه حدود یک مگابایت (1024 کیلوبایت) است.
- بایوس (BIOS): مخفف عبارت سیستم ورودی/خروجی پایه است. بایوس، نرمافزاری داخلی است که مشخص میکند کامپیوتر بدون دسترسی به برنامههای دیسک چه قابلیتهایی دارد. بایوس در PCها دربرگیرنده همه کدهایی است که برای کنترل کیبورد، صفحهنمایش، دیسک درایوها، ارتباط سریال و برخی عملکردهای دیگر مورد نیاز است. بایوس معمولاً در تراشه رامی که درون کامپیوتر است (معمولاً به آن رام بایوس میگویند) قرار داده میشود. این مسئله موجب میشود که بایوس همیشه در دسترس باشد و در اثر مشکلات دیسک آسیب نبیند. همچنین به کامپیوتر امکان میدهد تا خودش را بوت (راهاندازی) کند. به دلیل اینکه رم سریعتر از رام است، بسیاری از تولیدکنندگان کامپیوتر، سیستمها را طوری طراحی میکنند که بایوس هر بار که کامپیوتر بوت میشود از رام به رم کپی شود. به این فرایند، shadowing میگویند. بسیاری از PC ها مدرن دارای یک بایوس فلش هستند، بدان معنا که بایوس روی یک تراشه حافظه فلش ثبت شده است که در صورت لزوم میتواند بهروز شود. بایوس PC بسیار استاندارد است پس همه PCها در این سطح مشابه هستند (اما بایوس نسخههای مختلفی دارد). توابع افزوده DOS معمولاً با مدولهای نرمافزاری اضافه میشوند. بدان معنا که میتوانید بدن تغییر بایوس، نسخه جدیدتر DOS را دانلود کنید. بایوسهای PC که با دستگاههای پلاگ-اند-پلی (PnP) کار میکنند، بایوسهای PnP یا بایوسهای PnP-aware نام دارند. این بایوسها همیشه با حافظه فلش اجرا میشوند نه رام.
- بلوتوث (Bluetooth): نوعی تکنولوژی برای انتقال بیسیم دادهها بین نوتبوکها، تلفنهای همراه، کامپیوترهای دستی ویندوز یا پالم و پرینترها در فواصل کوتاه (معمولاً حداکثر تا 914 سانتیمتر) است. این تکنولوژی در بسیاری از محصولات وجود دارد. بلوتوث، رقیب اترنت بیسیم نیست. میتوان مارت PC دارای بلوتوث را به نوتبوک اضافه کرد.
- بی (Bay): حفرهای در نوتبوک است که عمدتاً برای درایوهای متحرک و گاهی برای اکسسوریها استفاده میشود. یک نوتبوک دو-بی، یک بی داخلی برای هارد درایو و یک بی دیگر برای سی.دی-رام، دی.وی.دی-رام یا درایو فلاپی دیسک دارد که میتواند با یک باتری یدکی جایگزین شود. یک نوتبوک سه-بی هم یک درایو فلاپی دیسک داخلی دارد. برخی تولیدکنندگان از اصطلاح «سوزن» استفاده میکنند که به میلهای اشاره دارد که دیسک روی آن میچرخد پس یک نوتبوک دو-سوزنی، دو درایو و دو بی دارد.
- بیت (BIT): رقم دو-دویی که کوچکترین واحد دادهای است که کامپیوتر پردازش میکند. هر بیت ارزش 0 یا 1 دارد که کامپیوتر بهصورت روشن یا خاموش آن را تفسیر میکند. هر 8 بیت، 1 بایت است. در واحد سرعت انتقال داده با b نشان داده میشود.
- پردازنده (Processor): قلب کامپیوتری همه ماشینها. باید بتوانید نوع پردازنده (مثل پنتیوم اینتل یا آتلون ای.ام.دی) و سرعت آن (از 10 آل 2000 مگاهرتز) را شناسایی کنید.معمولاً هرچه این عدد بیشتر باشد، پردازنده سریعتر است درنتیجه میتواند محاسبات بیشتری در زمان کمتری انجام دهد.
- پورت (Port): محلی که امکان اتصال دستگاههای خارجی به کامپیوتر را مهیا میکند. پورت، جریان دادهها را بین کامپیوتر و دستگاه جانبی کنترل میکند. اتصالدهندههایی شبیه به پلاگ در پشت کامپیوتر که موجب میشوند با دستگاههای جانبی مثل موشواره و چاپگر ارتباط برقرار کند. دو نوع پورت وجود دارد: موازی و سریال.
- پورت پی.اس/2 (PS/2 Port): اکثر لپتاپهای قدیمی یک پورت پی.اس/2 دارند که برای اتصال یک ماوس یا صفحه کلید به لپتاپ به کار میرود. اگر میخواهید هم ماوس و هم صفحه کلید را به لپتاپ متصل کنید باید یک کیبورد پی.اس/2 و یک ماوس نوع سریال داشته باشید. ماوس از طریق پورت سریال استاندارد متصل میشود. در لپتاپهای امروزی از پورت USB برای این منظور استفاده میشود.
- پورت سریال (Serial Port): پورتی که در هر زمان، یک بیت از دادهها را منتقل میکند. برای اتصال دستگاههای جانبی مثل مودم و موشواره استفاده میشود.
- پورت گرافیکی شتابدهنده (Advanced Graphics Port – AGP): پورتی که برای دادههای ویدئویی طراحی شده و سرعت آن دو برابر گذرگاه PCI است. با کاهش بار پردازشگر اصلی موجب میشود که فایلهای دی.وی.دی-رام و گرافیکهای سهبعدی روانتر و سریعتر کار کنند. عملکرد گرافیکهای سهبعدی و ویدئو را ارتقا میدهد. یک اسلات مستقیماً به گذرگاه سیستم مادربرد متصل شده که عملکرد بالای گرافیکی را تضمین میکند. کارتهای گرافیک AGP هم مستقیماً به حافظه سیستم دسترسی دارند و هم از حافظه ویدئویی خود استفاده میکنند. حداکثر میزان انتقال AGP x2، Mbps 512 (مگابایت بر ثانیه) است ولی سرعت انتقال AGP x4، Gbps 1.1 (گیگابایت بر ثانیه) است.
- پورت موازی (Parallel Port): پورت موازی برای اتصال دستگاههای خارجی مثل چاپگر طراحی شد است. اکثر کامپیوترهای شخصی یک پورت موازی و حداقل یک پورت سریال دارند. دستگاههای رابط موازی خارجی زیادی مثل سی.دی رام و زیپ درایو هستند که میتوانید برای گسترش دامنه عملکرد لپتاپتان از آنها استفاده کنید.
- پورت ورودی/خروجی (Input/Output port): رابطی در پشت لپتاپ که کابل دستگاهی دیگر به آن متصل میشود.
- پی.اس/2 (PS/2): پورتی برای اتصال دستگاهی مثل موشواره یا کیبورد که برای نصب راحتتر طراحی شده و نیازی به اتصال پورت سریال ندارد.
- پی.دی.ای (PDA): دستیار دیجیتال شخصی.
- پی.سی.آی (Peripheral Components Interface – PCI) : رابط اجزای جانبی، یک طرح استاندارد برای مادربرد و اسلات ها است که میتواند همزمان 32 یا 62 بیت داده را منتقل کند.
- پی.سی.ام.سی.آی.ای (PCMCIA): انجمن بینالمللی کارت حافظه کامپیوتر شخصی، استانداردی برای قطعات کوچک به اندازه کارت اعتباری به نام کارت PC تعیین کرده است که برای افزودن حافظه به لپتاپ، کامپیوترهای دستی و کامپیوترهای دسکتاپ استفاده میشود. کارت پی.سی.ام.سی.آی.ای کاملاً درون لپتاپ قرار میگیرد به همین دلیل قطعه قابل حمل فوقالعادهای است. هیچ کارت، کابل حجیم یا منبع برق خارجی با قطعات خارجی ارتباطی ندارد.
- پیکسل (Pixels): نقطههای کوچک نمایشگر که تصویر را روی صفحهنمایش کامپیوتر شکل میدهند.
- پیکسل پیچ (Pixel Pitch): معیار اندازهگیری فاصله بین پیکسلهای نمایشگر که با میلیمتر بیان میشود. هر چه پیکسل پیچ کمتر باشد، تصاویر واضحتر هستند.
- تکنولوژی حافظه ویدئویی دینامیک (Dynamic Video Memory Technology – DVMT): دی.وی.ام.تی، دو ویژگی کلیدی به معماری ویدئو میافزاید: ای.جی.پی مستقیم (پورت گرافیکی شتابدهنده) و میانجیگری هوشمند. ای.جی.پی مستقیم حافظه سیستم را بهصورت پویا و مستقیم به بافت سهبعدی اختصاص میدهد تا کیفیت ویدئوی سهبعدی طبیعیتر شود. میانجیگری هوشمند، ویدئو و جریان داده را بین همه اجزای سیستم (سی.پی.یو، زیرسیستم گرافیکی، I/O و حافظه سیستم) متعادل میکند و موجب میشود که عملکرد کلی سیستم از طریق استفاده بهینه از حافظه بهبود یابد. افزودن شتابدهنده عملکرد گرافیکی (جی.پی.ای) موجب میشود که عملکرد این تکنولوژی ارتقا یابد.
- تی.اف.تی (TFT): ترانزیستور فیلم نازک. تی.اف.تی یا نمایشگر «فعال» به تکنولوژی استاندارد نمایشگرهای ال.سی.دی تبدیل شده است. این تکنولوژی نسبت به نمایشگرهای ماتریس غیرفعال، زاویه دید وسیعتر، تصاویر واضحتر و زمان ترسیم سریعتری دارد.
- جانبی (Peripheral): هر نوع دستگاه خارجی مثل چاپگر یا موشواره که به ماشین وصل میشود تا عملکرد آن را افزایش دهد.
- جدول تخصیص فایل (File Allocation Table – FAT): جدولی در هارد دیسک یا فلاپی دیسک که به سیستمعامل محل دادهها و ترتیب ذخیره آنها را میگوید. استفاده از 16 بیت میگوید که فقط میتواند از دیسکهایی با ظرفیت حداکثر 2 گیگابایت پشتیبانی کند در حالی که استفاده از جدول تخصیص فایل 32 بیتی از هارد دیسکهایی با ظرفیت حداکثر 2 ترابایت پشتیبانی میکند.
- جک 3.5 میلیمتری (Jack 3.5mm): کابلی که اسپیکرها و یا هدست را به جک ورودی روی لپتاپ متصل میکند.
- جلوگیری از شارژ بیش از حد (Prevention of Overcharging): وقتی سلولهای باتری هنگام شارژ شدن داغ میشوند، یک ترمیستور در بسته باتری مقاومت را تغییر میدهد تا کامپیوتر شارژ بیشتر باتری را متوقف کند.
- جی.اس.ام (Global System for Mobile communications – GSM): سیستم جهانی ارتباطات سیار. پلتفرم تلفن همراه که در اروپا و اکثر کشورهای جهان به کار میرود ولی در آمریکا چندان رایج نیست. تلفنهای دو-باندی در پهنای باندهای دیگر هم کار میکنند.
- جی.پی.ای (GPA): کارت شتابدهنده عملکرد گرافیکی، یک حافظه پنهان تصویری به موتور گرافیکی یکپارچه اختصاص میدهد. کارت جی.پی.ای یک آرایش رم SD 32 بیتی 133 مگاهرتزی 4 مگابایتی است که برای ارتقای عملکرد گرافیک سهبعدی و سهبعدی یکپارچه است که در اسلات ای.جی.پی قرار میگیرد.
- جی.پی.آر.اس (GPRS): سرویس عمومی بسته رادیویی. یک سیستم ارتباط سریعتر نسبت به جی.اس.ام که موجب میشود تلفنها و کامپیوترها برای دریافت ایمیلها یا اطلاعات اینترنتی دیگر، اتصال همیشگی داشته باشند.
- چیپست (Chipset): مجموعهای از مدارهای یکپارچه روی برد مدار که برای کاربرد معینی طراحی شده است. یک چیپست معمولاً از 1 تا 3 مدار اصلی تشکیل شده است.
- حافظه رم (RAM): رم، تراشهای است که در آن دادهها، برنامهها و نرمافزارهای سیستم که در حال استفاده از آن هستید، ذخیره میشود. انواع دیگر حافظه کامپیوتر عبارتاند از: رم پارامتری (PRAM)، رم ویدئویی (VRAM)، رم استاتیک (SRAM).
- حافظه پنهان سطح 2 (Level 2 Cache): مجموعهای از تراشههای حافظه داخلی که از حافظه پنهان سطح 1 کندتر اما از حافظه اصلی سریعتر است. حافظه پنهان سطح 2 بزرگتر به تسریع عملیات برخی اپلیکیشنها کمک میکند.
- حافظه پنهان یا کش (Cache): فضای ذخیره موقت که برای افزایش سرعت پردازشهای مختلف استفاده میشود. مرورگر وب، صفحات تازه مشاهده شده وب را روی حافظه پنهان هارد دیسک نگه میدارد تا مجبور نشود همان صفحه را دوباره دانلود کند. پردازشگر، دستورالعملهای تازه استفادهشده یا مورد استفاده مکرر را در قسمتهای کوچک حافظه بسیار سریع به نام حافظه کش 1 و 2 ذخیره میکند.
- حافظه ویدئویی (Video Memory): کارتهای ویدئویی معمولاً حافظه خود را دارند که به آن حافظه ویدئویی میگویند و برای ذخیره بازنماییهای گرافیکی از آن استفاده میشود. حافظه بیشتر موجب میشود که رنگهای بیشتری در رزولوشن بالاتر نمایش داده شود و درنتیجه تصاویر واضحتر و صافتری دیده خواهد شد بنابراین، میتوان از مزایای اپلیکیشنهای مولتیمدیا و نمایشگرهای بزرگ بیشتر بهره برد. هرچه رزولوشن رنگی و نمایشی بالاتر باشد، دادههای بیشتری از چیپست ویدئویی به حافظه ویدئویی منتقل میشود و دادهها باید سریعتر خوانده شوند تا به مونیتور فرستاده شوند. هنگام پردازش، سرعت برای دریافت و ارسال این دستورالعملها اهمیت دارد، هرچه حافظه ویدئویی در دسترس بیشتر باشد، دستورالعملهای بیشتری نگه داشته و ارسال میشود درنتیجه تصاویر بهتر خواهند بود.
خروجی داده گسترشیافته (Extended Data Output): نوعی حافظه که در لپتاپهای استفاده میشود.
- دسکتاپ گسترده (Extended Desktop): با انتخاب این گزینه، دو نمایشگر میتوانند رزولوشن، عمق رنگ و نسبت ریفرش مستقل داشته باشند (مثلاً رزولوشن 768*1024 نمایشگر نوتبوک، یک مانیتور با نمایشگر تخت با رزولوشن 1200*1600 را کنترل میکند).
- دی.ایکس8.1 (DX8.1): نوعی تکنولوژی که از پیکسل و سایهزن ورتکس در دی.ایکس8.1 استفاده میکند تا کاربران تصاویری واقعی و زنده را تجربه کنند.
- رابط (Interface): رابط، پیوندی بین هارد درایو و کامپیوتر است که برای انتقال داده استفاده میشود. اکثر هارد درایوها از 66-ATA یا 100-Ultra ATA پشتیبانی میکنند. اتصال تکنولوژی پیشرفته (ای.تی.ای) یک رابط استاندارد صنعتی است: هارد درایو 100-Ultra ATA نسبت به هار درایو 66-ATA، رابط سریعتری است.
- رابط مدیریت دسکتاپ (Desktop Management Interface): یا دی.ام.آی که چارچوب رایجی برای مدیریت کامپیوترهای شخصی و سرورهای شبکه است و مستقل از پروتکلهای سیستمعامل عمل میکند. دی.ام.آی، مدیریت دارایی را آسانتر میکند، TCO را کاهش میدهد و نصب نرمافزار را تسهیل میکند.
- رام (Read Only Memory – ROM): حافظه فقط خواندنی، نوعی حافظه است که حاوی دادههایی است که خواندنی هستند اما قابل تغییر نیستند. رام برخلاف رم که وقتی کامپیوتر خاموش میشود، دادههای آن پاک میشود وابسته به برق نیست و درنتیجه میتواند محتوای حافظهاش را چه PC خاموش باشد چه روشن حفظ کند. رام معمولاً حاوی دادههایی است که به سی.پی.یو میگوید چگونه کامپیوتر را راهاندازی کند و این دادهها در فرایند تولید در آن قرار داده میشود.
- رزولوشن (Display resolution): واحدی برای اندازهگیری میزان دقیق بودن تصاویر که با پیکسل یا دات بیان میشود.
- رم (Random Access Memory – RAM): حافظه دسترسی تصادفی، محلی برای ذخیره موقتی دادههاست که برای بارگذاری دستورالعملهای برنامه و ذخیره فایلهایی که در حال استفاده هستند به کار میرود. هر تغییری در اطلاعات در رم وقتی کامپیوتر خاموش میشود از بین میرود مگر اینکه فایل بهطور دائمی روی هارد درایو یا جای دیگری ذخیره شده باشد.
- رم اس.دی (SDRAM): حافظه دسترسی تصادفی دینامیک همزمان، حافظهای با سرعت بالاست که با واحد مگابایت اندازهگیری میشود. رم اس.دی به سیستم اجازه میدهد تا اپلیکیشنها را راهاندازی کند و اسنادی را که در حال استفاده هستند موقتاً ذخیره کند.
- رمداک (RAMDAC): مبدل دیجیتال به آنالوگ حافظه دسترسی تصادفی. تراشهای که پالت رنگ را ذخیره میکند و برای مانیتور رنگی، اطلاعات دیجیتال را به سیگنالهای آنالوگ تبدیل میکند. سه مبدل آنالوگ به دیجیتال و یک رم استاتیک برای ذخیره پالت رنگ دارد. هر رنگ از سه ارزش نماینده قرمز، سبز و آبی تشکیل شده که همگی رنگ منتخب را میسازند.
<strong>هالیتوز (Halitosis):</strong> اصطلاح علمی برای بوی بد دهان است. هالیتوز ممکن است به دلیل بیماری لثه، پوسیدگی دندان، مشکلات گوارشی یا ناهنجاریهای سیستماتیک ایجاد شود.